сряда , юни 7 2023

Най-опасната туристическа пътека на света

Ако обичате планината и силните усещания, стягайте раницата и потегляйте към Китай. Там ви очаква най-опасната туристическа пътека на света, която се намира в планината  Хуашан – една от петте велики китайски планини. Но внимавайте – наистина ви е нужна много смелост!

hiking-trail-huashan-mountain-china-18

Планината Хуашан е място с религиозно значение от 2 300 години, когато е бил построен първият даоистки храм. От тогава пътешественици, монаси и монахини започват да я посещават или да се заселват в нея и в околностите. Храмовете се множат и са място за поклонение и днес. Най-впечатляваща обаче е мрежата от опасни и стръмни пътеки, която позволява достъп до пет върха, разположени във формата на цвете – всеки от тях е в различна посока и има своя религиозен смисъл.

Пътеката между върховете е дълга с километри и е комбинация от стълби, изсечени в камъните, малки дупки за краката, издълбани в отвесните скали, пътечки от 30-сантиметрови дъски със съмнителна възраст и сигурност, стъпала от метални пръти, почти вертикални изкачвания и слизания и всичко това – високо над дъното на стръмните урви.

hiking-trail-huashan-mountain-china-3

 

Въпреки че е подсигурена заради туристите и можете да я преминете с обезопасителен колан, пътеката и до днес е известна със своята екстремна опасност и със сигурност ще ви накара да мислите за смърт.

hiking-trail-huashan-mountain-china-9

Единственото, на което можете наистина да разчитате, са веригите по маршрута. Но и най-малката грешка може да бъде фатална. Няма официална статистика, нито дори документирани смъртни случаи и спасителни операции, но се говори, че по стотина души на година падат в пропастите под краката си. Официалната информация пък твърди, че през лятото пътеката е посещавана от около 10 000 туристи на ден.

 

 

Виж също

Топ съвети за пазаруване на хранителни стоки, ако сте с ограничен бюджет

Някои обичат да го правят, а други абсолютно мразят да го правят – говорим за …