неделя , януари 23 2022
Начало / Любопитно / Най-уникалните фонтани на света (част 1)

Най-уникалните фонтани на света (част 1)

Фонтаните са задължителна украса за всяко уважаващо себе си място по цялото земно кълбо. Виждаме ги в дворове на замъци, в ботанически и градски градини, по площади на мегаполиси или малки селца.

Някои от тях обаче са с толкова неочаквана форма, че ни карат да затаим дъх. И да се възхитим на създателите им, които често имат оригинални и гениално прости идеи. Точно тези идеи превръщат фонтаните в изумителна гледка, на която можем да се наслаждаваме с часове.

Предлагаме ви да видите някои от най-добрите попадения в света.

 

Water Boat Fountain, Испания

Тази невероятна фигура от вода се намира в Playa de la Malvarrosa във Валенция. От простичко метално скеле извират водни струи, които оформят ефирна лодка с платно.

water boat

 

Floating Fountains, Япония

Кубовете от метал, които сякаш се изстрелват от водата, са дело на японския дизайнер Исаму Ногучи. Построени са в Осака.

floating fountains

 

Charybdis Fountain, Великобритания

Този съвсем необичаен фонтан е създаден за хотел край Съндърланд, Северна Англия. Името му идва от Омировата „Одисея“ – кръстен е на сирената, която Зевс превърнал във водовъртеж.

charibdis vortex

 

Stravinski Fountain, Франция

Това е един от най-сниманите фонтани в света. Изумителните фигури са разположени в център „Жорж Помпиду“ в Париж като олицетворение на музиката на Игор Стравински.

stravinski

 

Divers Fountain, ОАЕ

Когато говорим за необичайна архитектура, няма как да не стигнем до Обединените арабски емирства. „Гмуркачите“ се спускат по стена от вода във високия няколко етажа фонтан в Dubai Mall.

divers fountain

 

Очаквайте продължение!

Виж също

Цветните мъжки дрехи – тема табу или новото модерно?

Мъжките дрехи обикновено са по-строги и по-семпли, а господата са по-склонни да се придържат към …