сряда , юни 7 2023

„Шпергебийт“ – националният парк, в който никога няма да стъпите

В югозападната част на Намибия има огромна територия, на която от сто години не е стъпвал турист. Името на мястото е „Шпергебийт“ (Sperrgebiet) и се простира на около 320 километра по крайбрежието на Атлантическия океан.

1471957507_2

Sperrgebiet в превод от немски означава „забранена зона“. Областта е била завоювана от германците през 20-те години на миналия век, по време на превземането на югозападна Африка. Целта на нападението е била съвсем комерсиална – неограничен достъп на компанията Deutsche Diamantengesellschaft до най-големите диамантените залежи в света. Обемът на добива от находищата е около един милион карата годишно.

След загубата на властта контролът на територията е бил предаден в ръцете на DeBeers, които продължават да работят тук и днес. През 90-те години обаче правителството на Намибия изкупува 50% от акциите.

1471957586_1

 

През 2008 година „Шпергебийт“ получава статут на национален парк с площ от 2,2 млн. хектара. Въпреки това достъпът на туристи е забранен в 95% от общата му територия. Посещения се позволяват само на организирани групи, които имат права за специален достъп.

Разбира се, и посетителите, и транспортните средства се проверяват щателно за диаманти. Всеки заловен със скъпоценен камък може да получи до 15 години затвор.

В галерията можете да видите част от достъпните гледки.

Виж също

Топ съвети за пазаруване на хранителни стоки, ако сте с ограничен бюджет

Някои обичат да го правят, а други абсолютно мразят да го правят – говорим за …